De Nederlandse zorg staat voor uitdagingen. Een andere manier van denken, doen en organiseren is nodig. Belangrijk hierbij zijn integrale zorg, de Juiste Zorg Op de Juiste Plek (JZOJP) en meer kijken naar gezondheid en leefomgeving. Om dit te bereiken moeten we zorg en ondersteuning meer in samenhang en integraal organiseren. In Nederland kennen we een lange geschiedenis met het organiseren van integrale zorg. Toch lopen we in de praktijk nog steeds tegen uitdagingen aan, want het realiseren van integrale zorg is complex.
Vilans heeft voor het platform JZOJP de kennissynthese Integrale Zorg in Nederland: hoe organiseer je dat?’ gemaakt. Bij de komende Lunch & Learn presenteren we de bevindingen en gaan we in op de onderstaande vragen:
- Welke kennis is er al over het organiseren van integrale zorg (zowel praktijk als wetenschappelijk onderzoek)?
- Welke praktische handvatten zijn er voor de praktijk?
- Waar is deze kennis beschikbaar?
- Welke kennishiaten zijn er?
Als professional in het wijkteam wil je ervoor zorgen dat inwoners zich begrepen en geholpen voelen. Dat betekent dat je hen wil helpen met vragen over uiteenlopende onderwerpen. De kennisbouwstenen van Integraal Werken in de Wijk geven een overzicht over welke algemene en specifieke kennis wijkteams moeten beschikken. Zo is helder welke kennis wordt gemist en wanneer een specialist moet worden ingezet.
De Kennisbouwstenen zijn een handig hulpmiddel om deskundigheid te ontwikkelen en te reflecteren op je vakmanschap. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? In deze online inspiratiesessie gaan we in op de praktische toepassing van de kennisbouwstenen.
Waarom deelnemen?
Tijdens deze sessie krijg je inzicht in hoe de kennisbouwstenen zijn opgezet en actueel worden gehouden. Daarna vertelt Esther van den Tol (wijkteams Enschede) hoe zij de kennisbouwstenen inzetten om te reflecteren op het vakmanschap van de wijkteamprofessionals in hun gemeente. Daarbij krijg je een inkijkje in het in het, op de kennisbouwstenen gebaseerde, kennisportaal dat in de gemeente Enschede ontwikkeld is.
Voor wie is deze sessie bedoeld?
Deze inspiratiesessie is voor teamleiders, beleidsadviseurs, opleiders en professionals die meer willen weten over de kennisbouwstenen en/of zich bezighouden met de samenstelling en kennisontwikkeling van wijkteams.
Hoe werk ik aan de veiligheid binnen een gezin? Hoe geef ik ouders informatie over de seksuele ontwikkeling van een kind? Hoe herken ik een jongere met een licht verstandelijke beperking?
Als wijkteamprofessional houd jij je bezig met kinderen, jongeren en ouders met hulp- ondersteuningsvragen van alle soorten en maten. Het vraagt veel van jouw als professional om van al deze onderwerpen voldoende kennis te hebben over wat wel en niet werkt. Toch is dit wel belangrijk.
De Toolbox Wijkteams werken met Jeugd (WWMJ) biedt praktische tools op verschillende thema’s die wijkteamprofessionals kunnen gebruiken in hun dagelijkse werk met kinderen, jongeren en ouders. Tijdens dit webinar vertellen we meer over hoe je de toolbox kunt gebruiken om je kennis te vergroten op verschillende thema’s. We zoomen daarbij in op ervaringen uit de praktijk van Yousra; zij is GGZ-agoog/systeem therapeutisch werker en groepscoördinator bij Antes.
De Toolbox Wijkteams werken met Jeugd is een samenwerking van het Nederlands Jeugd Instituut, Movisie, Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB, VanMontfoort en PI Research.
Voor wie?
Deze bijeenkomst is interessant voor: Professionals in wijk- of buurtteams, CJG’s en professionals in het onderwijs en de jeugdzorg.