Integraal Werken in de Wijk

Landelijk channel

Vraag

27 augustus 2021
Profielfoto van Mirjam van den Hoek-Roelse
Mirjam van den Hoek-Roelse
Community Developer

“Als een cliënt met Wmo-beschikking verhuist, hoe kan de nieuwe gemeente de indicatie van de huidige gemeente overnemen?”

Toelichting

Een cliënt met Wmo-beschikking voor ambulante woonbegeleiding gaat verhuizen naar een plaats buiten zijn huidige gemeente. Hoe kan de nieuwe gemeente de indicatie van de huidige gemeente overnemen? Is dit mogelijk? Moeten er oplossingen buiten de bestaande kaders worden gezocht?

Werkgebied

Ik werk voor Kamers met Aandacht, een organisatie die kamers werft en verhuurders screent en vervolgens matcht met jongeren die op weg zijn naar zelfstandigheid, maar daarbij nog wat steun kunnen gebruiken. Het gaat om jongeren (18-23 jr.) die de jeugdzorg verlaten vanwege hun leeftijd en jongeren die aangewezen dreigen te raken op verblijf in een opvang- of zorgvoorziening of dakloos zijn.

Profielfoto van Jacco van der Elst
Teamcoach

Dag Mirjam,

Bij ons werkt dit als volgt:
wanneer een cliënt naar onze gemeente verhuisd vanuit een andere gemeente en hij/zij heeft al een indictie vanuit die andere gemeente.
Dan nemen we niet per definitie die indicatie klakkeloos over, maar hebben wij het recht om zelf ook onderzoek te verrichten naar de (on-)mogelijkheden van deze cliënt. Hieruit kan heel goed een andersoortige indicatie naar voren komen. Immers, de verschillende gemeenten hanteren nu eenmaal ook verschillende kaders/richtlijnen en dergelijke.

Groet,
Jacco

Profielfoto van Tijn Dries
Procesontwerp/begeleider; Ondersteuning Zelforganisatie Inwoners

Het lijkt me dat de nieuwe gemeente de beschikking niet kan overnemen, omdat het college zelf moet besluiten. Indicaties bestaan niet in de wmo (en de jeugdwet); die zijn hier immers vervangen door een compensatieplicht. Er is dus geen vooraf ingekaderd recht op zorg, want #maatwerk. De CRvB vraagt elke gemeente voor elk besluit opnieuw de vier stappen te doorlopen. Daarbij kan natuurlijk het al genomen besluit van de andere gemeente prima betrokken worden, maar de afweging moet opnieuw gemaakt worden. Het is de essentie van de persoonsgerichte benadering, ook al levert dat in wezen dubbel werk op.

Profielfoto van Sylvia Thuis
WMO Consulent

Hoi Mirjam,

Je kan met een schriftelijke toestemming van de cliënt gegevens opvragen of opsturen naar de gemeente waar hij naartoe gaat. Dit kan cliënt ook zelf opvragen. Wellicht zou je telefonisch, met toestemming van de cliënt, ook met desbetreffend wmo consulent overdragen,
De nieuwe gemeente zal zelf toch willen onderzoeken wat cliënt nodig heeft en beslissen hierover. Het moet dan ook passen binnen hun indicaties natuurlijk. Daarom is het fijn om het goed over te dragen, En neem hiervoor ruim de tijd... :)

Grts Sylvia

Profielfoto van Mikal van Willigen-Brem
Medewerker werkprocessen en rapportage

Wanneer een onderzoek van een andere gemeente minder dan 1 jaar oud is, dan nemen we de beschikking vaak over voor nog max 1 jaar. We hebben dan wel contact met de cliënt om af te stemmen op welke manier de ondersteuning wordt overgenomen, omdat er soms wel een nieuwe (gecontracteerde) partij in moet door te grote afstand naar vorige gemeente. Bij PGB doen we vaak zelf nog wel een kort onderzoek er naast, om te beoordelen of de geïndiceerde taken bij ons wel binnen de ambulante begeleiding passen. We zien daar nog wel eens verschil tussen in den lande. Bij zorg in natura geldt dat we i.p. overnemen.

Bij begeleid wonen geldt deze automatische overname overigens niet. Daar doen we wel eigen onderzoek vanwege het feit dat de begeleiding (vaak) samenhangt met de woonplek. Zonder de begeleiding raakt de cliënt vaak ook meteen de kamer kwijt, omdat het niet als zelfstandige ruimte gehuurd mag worden van de aanbieder. Dus in het geval van uw organisatie zouden we de beschikking niet automatisch overnemen, maar zelf onderzoek doen en een besluit nemen. Vaak stemmen we daarin ook af met de gemeente van herkomst.

Profielfoto van Trees Claassen
Trajectregisseur

Hoi Mirjam,
Ik maak dit vaker mee, dan probeer ik de WMO-consulent van de oude gemeente in contact te brengen met de WMO-consulent van de nieuwe gemeente. Heel soms is overdracht van het dossier dan al voldoende. Maar meestal wil de nieuwe WMO-consulent de cliënt toch zien. Ik ga dan mee en zorg dat ik alle info zowel schriftelijke als digitaal compleet heb. Het helpt als ik dit van te voren al aan de WMO-consulent mail (uiteraard met ondertekende toestemmingsverklaring). Vaak maakt de nieuwe gemeente eenzelfde beschikking, maar soms wordt er ook juist opgeschaald of afgeschaald. Hetzelfde is met een uitkering, dat kan ook niet 1-op-1 overgenomen worden, helaas. En daarna is het nog van belang om ook de begeleiding over te dragen. Bij sommige randgemeenten blijf ik de begeleiding zelf uitvoeren, maar in sommige gemeenten moet ik het overdragen aan de hulpverlening ter plekke of waar de gemeente een contract mee heeft. Er komen dus wel wat onderdelen van overdracht bij kijken. Succes. Mocht je nog vragen hebben, dan weet je me te vinden. Groet, Trees Claassen, SMO Breda

Profielfoto van Cat Bensdorp
Cat Bensdorp
Senior Jeugdconsulent/ mediator

Hi Mirjam,

Wij nemen de beschikking over van de gemeente waar cliënt eerst woonde. En indien wenselijk zullen wij als casemanager betrokken blijven. Een warme overdracht tussen de wijkteams is dan wenselijk. Ik vermoed dat andere gemeentes ook op deze wijze werken.

Ik hoop dat je hiermee verder kunt.
Groet, Cat Bensdorp

Profielfoto van Monique Post
Mantelzorgmakelaar / onafhankelijk cliëntondersteuneur

Er moet een nieuwe melding worden gemaakt, er is geen sprake van "overnemen". Maar uiteraard helpt het bestaande dossier als ondersteuning hiervoor.

Profielfoto van Kim ter Beke
Teammanager

Hoi Mirjam,

ik vind de website van Schulinck vaak erg helpend over dit soort kwesties, ze hebben ook het onderwerp verhuizing en WMO: https://www.schulinck.nl/opinie/de-wmo-melding-bij-een-verhuizing

Hopelijk heb je er wat aan!

Groeten, Kim

Profielfoto van Jan Bergen
Vrijwilliger

M.i. drempelloze overgang laten organiseren door de 2 gemeenten

Profielfoto van Henriette Bossers
Wmo indicatieadviseur

Elke gemeente heeft zijn eigen beleid. Zodra cliënt verhuist is een melding bij de nieuwe gemeente doen en aangeven dat meneer al een indicatie heeft van de vorige gemeente.

Hallo,
In onze regio Zuidoost Brabant zijn er afspraken gemaakt tussen de gemeenten onderling dat een bepaalde periode de zorg wordt voortgezet, totdat de nieuwe gemeente een eigen beoordeling heeft kunnen doen, zodat de burger niet tussen wal en schhip valt.

groet,
A vd Velden

Profielfoto van Marinus Buijs
Jurist/beleidsadviseur

De ervaring is dat de gemeenten geen indicaties van andere gemeenten overnemen, maar op basis van het eigen beleid gaan beoordelen voor welke vorm van begeleiding en alles wat daar aan hangt, de burger in aanmerking komt. Daarbij kan uiteraard het (beoordelings)werk dat de voorgaande gemeente heeft gedaan worden meegewogen. Dit is de zegen van de decentralisatie. Elke gemeente heeft eigen beleid en verschillende indicaties.

Profielfoto van Saskia de Wit
Mantelzorgmakelaar / Clientenondersteuner

Dat kan nog de nodige problemen geven ben ik bang, dit stuk gaat over hulpmiddelen, maar dat zal met begeleiding niet anders zijn: https://www.schulinck.nl/opinie/de-wmo-melding-bij-een-verhuizing
Goed om hier een professional voor in te huren denk ik