Integraal Werken in de Wijk

Landelijk channel

Vraag

8 maart 2023
Profielfoto van Djoeke Ardon
Onderzoeker

“Hoe gaan jij en je collega’s om met grensoverschrijdend gedrag door collega’s of cliënten?”

Toelichting

Een cliënt die seksuele toespelingen maakt als jullie alleen in een ruimte zijn. Een collega die steeds te dicht bij je gaat staan. Een collega die iets racistisch zegt over een andere collega. Of grapjes maakt over de homoseksualiteit van een cliënt.

Als wijkprofessional werk je de hele dag met andere mensen: collega’s en cliënten. Zo maak je waarschijnlijk regelmatig (seksueel, seksistisch, racistisch of homofoob) grensoverschrijdend gedrag mee. Misschien voel je je zelf soms niet veilig, of zie je collega’s die zich er ongemakkelijk door voelen.

We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn met grensoverschrijdend gedrag door collega’s of cliënten. Worden jouw grenzen altijd gerespecteerd? Is het een onderwerp waar je met collega’s of cliënten over spreekt? En weet je hoe je gedrag van anderen kan beoordelen en er op kan reageren? Wat zijn jouw behoeften als het gaat om dit onderwerp? En wat is jouw professionele blik hierop? Deel jouw ervaring hieronder.

Wil je hierover (kort) met Movisie in gesprek, mail dan naar d.ardon@movisie.nl met een toelichting of je telefoonnummer, dan bellen we je voor een kort gesprek (15-20 minuten).

Werkgebied

Movisie, kennis en aanpak van sociale vraagstukken

Profielfoto van Han Von den Hoff
Directeur/bestuurder

Djoeke,

Er lopen op dit moment verschillende projecten in Limburg waarbij wordt gestimuleerd dat kunst/cultuur (maar ook sport, bewegen en spelen) worden verbonden met maatschappelijke thema's. Dat gebeurt veelal op het niveau van dorpen. wijken, kernen, maar soms ook op thema's (Ggz) in een regio.

In die projecten zijn verschillende samenwerkingsvormen actief of in ontwikkeling. Ik noem een paar voorbeelden:

Hoensbroekse Amateurkunst maakt en deelt een cd met lokale liederen, o.a. om de saamhorigheid en verbinding met cultuurhistorie te versterken. (Hoensbroek is een achterstandswijk van Heerlen in kwadraat).

Buurttheater Maastricht maakt producties en voert die op in achterstandswijken over thema's zoals armoede, en probeert specifiek doelgroepen aan te spreken die normaal gesproken niet naar theatervoorstellingen gaan.

Andere recente voorbeelden zijn
- het project Grenspost in Hegelsom waarbij een kunstenaar samen met de inwoners van het dorp Hegelsom kunstwerken ontwierp en realiseerde om te helpen de identiteit van het dorp te versterken. Daar was behoefte aan.

- Beschilderen van diverse onderkomen flatgebouwen in Heerlen (de Positieve Wijk) en Sittard-Geleen, waarbij de bewoners nadrukkelijk zijn betrokken bij het ontwerp.

- Woningcoöperatie ZO Wonen heeft in een van die flats in achterstandswijk Geleen Zuid een huiskameratelier ingericht. Daar en van daaruit helpen kunstenares de bewoners om zich creatief te uiten. Dat draagt bij aan bestrijding eenzaamheid, empowerment en versterking van de samenhang in het gebouw en de wijk.

Als je meer wilt weten kan ik je nog wel doorlinken .


Zie dik de bijlage die is ontwikkeld dom kunstenmakers te helpen de samenwerking met inwoners vorm te geven.

Han Von den Hoff

Profielfoto van Annemarie 't Hart
Ervaringsdeskundige NAH / Rouw en Verlies - Buurtteammedewerker

Wordt zeker besproken en wij kunnen altijd terecht bij onze leidinggevende en HR afdeling mocht dit nodig zijn

Profielfoto van Yolanda Buchel
Founder

Hi Djoeke,

Het identificeren, vaststellen en vasthouden aan grenzen krijgt meer een meer aandacht. En is nodig, blijkt uit zoveel gesprekken met vertrouwenspersonen. Leren om hiermee om te gaan helpt in persoonlijk welzijn, laat ook onderzoek doen.

Reden waarom wij de 13-weekse digitale Coaching Trek Setting Boundaries hebben ontwikkeld. Binnen een grote financiele organisatie zijn we deze aan het uitrollen opdat medewerkers hun veerkracht versterken en effectiever hiermee om kunnen gaan.

Interessant voor jullie om kennis van te nemen? Laat me weten en vertel je er meer over.

groet, Yolanda