Integraal Werken in de Wijk

Landelijk channel

Vraag

20 september 2023
Profielfoto van Franka Dinnissen
Senior adviseur kennismanagement

“Zijn er goede voorbeelden om integrale zorg voor daklozen en vluchtelingen te organiseren waarbij niet altijd de regels werden gevolgd?”

Toelichting

‘Soms regels negeren’

Kent iemand goede voorbeelden van situaties waarin goede integrale zorg werd geboden aan daklozen en vluchtelingen door “regels te negeren”, Naar aanleiding van het interview met Maria den Mijsenberg, huisarts en straatdokter zoek ik voorbeelden die sociale wijkteams kunnen gebruiken om betere integrale zorg te organiseren voor deze groep.  

Motivatie

Sinds de start van haar werk als huisarts in 1983 richtte Maria van den Mijsenberg zij zich met name op kwetsbare groepen (ongeneeslijk zieken, vluchtelingen en andere migranten, laaggeletterden daklozen). Huisarts en hoogleraar Maria van den Mijsenbergh geeft in een afscheidsinterview haar visie op integraal werken in de gezondheidszorg. Ze benadrukt het belang van soms de regels te negeren om de best mogelijke zorg te bieden, vooral voor kwetsbare groepen: Steeds meer zorgprofessionals zijn getraind in het verlenen van persoonsgerichte integrale zorg. Dat vind ik een enorme winst.’

Maria werkte tot juni 2023 als huisarts/straatdokter in Nijmegen, waar ze huisartsenzorg bood aan dakloze mensen en ongedocumenteerde migranten. Hierdoor groeide haar interesse in de gezondheidseffecten van sociaal-economische positie en migratie. Haar onderzoek en onderwijs richt zich op de vraag hoe persoonsgerichte integrale eerstelijnszorg kan bijdragen aan het verkleinen van de gezondheidsachterstanden van deze groepen. Zij pleit voor flexibiliteit, openheid en samenwerking tussen zorgprofessionals en maatschappelijke organisaties om integraal welzijn te bevorderen. Lees het volledige interview van Pharos met Maria hier.

Profielfoto van Gerda Grave
Geestelijk verzorger

Toevallig hoorde ik gister over Quiet in Tilburg. Deze organisatie werkt met de gemeente Tilburg en anderen in de wijk vanuit omdenken en uit te gaan van de kracht van mensen. (verzachten van de armoede en versterken van de kracht van mensen). Inspirerend verhaal. wie weet heb je er iets aan.