Vraag
Profielfoto van Franka Dinnissen
Profielfoto van Franka Dinnissen Franka Dinnissen 27 september 2023

Wat zijn de ervaringen binnen wijkteams met één aanspreekpunt rondom jeugdzorg? Wie heeft voorbeelden van de voor en nadelen?

In een proeftuin in Tilburg en Waalwijk hebben gezinnen steeds één aanspreekpunt: het wijkteam. De wijkteammedewerker blijft bij het gezin en haalt er expertise bij als dat nodig is – vanuit zorg- en veiligheidspartijen, of er wordt beroep gedaan op ervaringsdeskundigen. ‘We willen vanuit het wijkteam doen wat nodig is’, zegt Donald Kwint, beleidsmedewerker Zorg en Ondersteuning bij de gemeente Tilburg. ‘Voorheen kregen medewerkers uit het wijkteam geen gehoor wanneer zij een moeilijke casus hadden.’

In Tilburg en Waalwijk experimenteren ze dit jaar in twee proeftuinen met integraal werken in de jeugdzorg. Deze proeftuinen zijn door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in het leven geroepen. Met als belangrijkste doel: ontdekken wat werkt in de praktijk. 

Motivatie

Het werken met één aanspreekpunt voor gezin en professionals en is positief ontvangen in Tilburg en Waalwijk. Er werd meer in teams gewerkt en met kortere lijnen. Gezinnen voelden zich meer gezien en betrokken en kregen meer zicht op eigen problematiek. Betrokken professionals vanuit verschillende organisaties hebben elkaars werk goed leren kennen. Door snel verloop van medewerkers kan wel de stabiliteit en continuïteit in gevaar komen. De eerste bevindingen zijn in het artikel van Binnenlands Bestuur te lezen. 

Integraal Werken In de Wijk is op zoek naar meer ervaringen, wat werkt wel en wat is belemmerend in deze aanpak. Laat je reactie hieronder achter!

Beantwoord de vraag van Franka