Integraal Werken in de Wijk

Landelijk channel

Vraag

13 november 2023
Profielfoto van Anna Rijpsma
Kwartiermaker Buurthub, Welzijnscoach, specialist eenzaamheid

“Wie heeft er ervaring met een alternatieve vorm van een thuiszorgwinkel in de wijk gerund door wijkbewoners/vrijwilligers.”

Toelichting

In Lelystad hebben wij geen thuiszorgwinkel meer, mensen moeten dus reizen om krukken en dergelijk te kunnen lenen, we onderzoeken de mogelijkheid om dit middels een bewonersinitiatief weer terug te krijgen. Wie heeft er ervaring met een alternatieve vorm van een thuiszorgwinkel in de wijk gerunt door wijkbewoners/vrijwilligers.

Profielfoto van Hetty Zeelenberg
Palliatieve zorg verpleegkundige

Kleine Burcht Rotterdam Leliezorggroep, thuiszorgwinkel, gerund door vrijwilligers.
Zie website voor contact gegevens.
Neem gerust contact met hen op, Haya is de coördinator en drijfveer.

Profielfoto van Heidie van der Steeg
Specialist Zorg & Ondersteuning

Ik zie dat Bjorn die ik ken al heeft gereageerd dat in gemeente Roerdalen recent zo'n initiatief gestart is en zij hebben de inspiratie van gemeente Nederweert waar dit al langer beschikbaar is. En het is niet zozeer alleen om te lenen maar ook bv. om een beugel te verstrekken die algemeen gebruikelijk is bij de Wmo of bv. een rollator die moeten mensen zelf aanschaffen. Voor sommige mensen met weinig inkomen is dat dan toch een uitgave en hoe fijn is het dan als ze deze gratis kunnen krijgen via zo'n initiatief.

Profielfoto van Jolanda Bogaert
Mantelzorgmakelaar/ clientondersteuner wmo/ WLZ

Dag Anna, het is mij duidelijk of het om officiële thuiszorgwinkel of dat het om gebruikte hulpmiddelen gaat. De ervaring met gebruikte hulpmiddelen is de keuring. Stel voor dat er iets afbreekt of kapot gaat? Wie is er dan verantwoordelijk. En de kosten om te herkeuren, zijn vaak duur. Wij hebben tijdens een onderzoek meegekeken bij een partij en op de keuringen is het gestrand.... Ik ben er wel mee eens dat veel artikelen hergebruikt kan worden.

Profielfoto van Evelien van Beurden
Care Consulent

Beste Anna,

Wij van Medipoint hebben verschillende uitleenpunten door het land. Dit zijn punten in bestaande winkels, apotheken, wijkcentra etc vanuit waar onze hulpmiddelen worden uitgeleend. Mocht je hier meer informatie over willen, neem dan gerust contact met mij op. Je kan mij mailen op evelien.van.beurden @ medipoint.nl

Profielfoto van Björn Maessen
Casemanager dementie

Beste Anna,

In de gemeente Roerdalen (Midden-Limburg) is onlangs het project "Langer Thoes" gestart.

Via Langer Thoes krijgen hulpmiddelen een tweede leven. Denk aan een rollator, wandelstok, looprek, drempelhulp, toilet- of douchebeugel of -stoel. Mensen met een kleine beurs mogen deze spullen gratis afhalen bij Langer Thoes.

Heeft u zo’n hulpmiddel thuis en gebruikt u het niet meer? Dan kunt u het doneren aan Langer Thoes. Als u een hulpmiddel doneert aan Langer Thoes moet het veilig en bruikbaar zijn. Het Sociaal Klusteam bekijkt of uw hulpmiddel een tweede ronde mee kan.

Meer informatie krijg je van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur. Bel daarvoor het nummer 06 30 81 90 22. U kunt uw klus ook per mail doorgeven via Sociaalklusteamroerdalen@gmail.com

Ook in Nederweert in een dergelijk initiatief (al langer) gestart.

Succes en groeten,
Björn Maessen,
Casemanager Hulp bij Dementie, regio Roermond - Roerdalen

Profielfoto van Sonja Haven
Coördinator DeelgenotenOss

Hallo Anna,
In Oss is er in het wijkcentrum in de wijk Schadewijk een uitgifte- en inleverpunt van thuiszorgartikelen van een firma. Je zou hier eens kunnen informeren hoe ze het daar hebben vorm gegeven: Tel.nr.: 0412-859 037
E-mailadres: beheerwijkcentrumschadewijk@gmail.com